Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-06@06:54:36 GMT

سرنوشت متفاوت برج جهان نمای اصفهان و هتل آسمان شیراز

تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۵۷۴۲۳

سرنوشت متفاوت برج جهان نمای اصفهان و هتل آسمان شیراز

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، مجموعه زندیه به مرکزیت ارگ کریمخان آثار بازمانده  از مقطع خاص از تاریخ ایران و سرمایه ای ملی است.

شناخت این آثار به شناخت تاریخ کشور پیوند دارد و اضافه شدن این مجموعه به میراث جهانی، حق این آثار، حق مردم شیراز و حق کشور است.

ثبت جهانی زندیه، بخشی از تاریخ و فرهنگ ایران را به جهانیان معرفی می‌کند و جایگاه ایران را در رشد فرهنگ و تاریخ بشری ارتقاء می‌بخشد، گردشگران از اقصی نقاط جهان برای دیدن آن ترغیب می شوند و سالانه بودجه ای از یونسکو برای حفظ این آثار به کشور تعلق می گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما همه این مزایا و این حق عامه، قربانی سر به فلک کشیدن برج آسمان شده که در مجوزهای خود امضای شهرداری، کمیسیون ماده 100 و 5 و حتی موافقت سازمان میراث فرهنگی استان را دارد!

سازه غول آسایی که از هر سو به سمت محدوده تاریخی شیراز حرکت کنی،  در چشم می‌زند و مسئولان شهری و میراث فرهنگی هم قدمی برای حل این مشکل ملی برنمی دارند.

در حالی که وقتی مشابه همین اتفاق در اوایل دهه 80 برای میدان نقش جهان اصفهان رخ داد، با پافشاری و ایستادگی میراث فرهنگی اصفهان، ارتفاع برجی که حریم نقش جهان را نقض کرده بود، تعدیل شد و پروژه ساخت مجتمع‌ تجاری، نیمه کاره رها شد.

مجوز ساخت برج جهان نمای اصفهان به ارتفاع 50 متر در سال 75 توسط شهرداری اصفهان صادر و ساخت برج در 700 متری میدان نقش جهان آغاز شد.

پس از قد کشیدن آن، مشخص شد ارتفاع بالای آن چشم انداز آسمان آبی نقش جهان را معیوب کرده و حریم بصری این اثر تاریخی را نقض کرده است.

پرونده میدان نقش جهان که در سال 58 به عنوان یکی از نخستین آثار ایران، ثبت جهانی شده بود، سال 80 یعنی همان زمانی که مجوز اولیه هتل آسمان شیراز صادر شد، بار دیگر روی میز یونسکو قرار گرفت و با تصمیم اعضاء، این اثر تاریخی از شمار آثار تاریخی جهان خارج و جزء آثار در معرض خطر جهان قرار گرفت.

کارشناسان یونسکو برای بازدید از نقش جهان به ایران آمدند و بعد از بررسی موقعیت برج جهان نما، بازگشت نقش جهان به میراث جهانی را منوط به تخریب 2 طبقه از برج کردند.

مسئله ای که با مقاومت سرمایه گذاران برج روبرو شد، اما با پافشاری میراث فرهنگی استان اصفهان، موضوع به دخالت رئیس جمهور وقت انجامید و با نامه و دستور مستقیم رئیس جمهور، در سال 84 همان زمان که در شیراز مسئولان استانی و شهری،  به افزایش طبقات هتل آسمان رضایت می دادند، دو طبقه از برج جهان‌نما تخریب و کل پروژه تاکنون ناقص رها شده است.

کارشناس یونسکو پس از بازدید مجدد از نقش جهان،  با تقدیر از مسئولان شهری اصفهان در رابطه با همکاری با نهادهای بین المللی مرتبط در پرونده جهان نما اظهار کرد: شورای اسلامی شهر و شهرداری اصفهان با همکاری مناسب خود توانستند ضمن حراست از حقوق تاریخی میدان نقش جهان، این اثر تاریخی را از خطر نجات دهند.

با تعدیل ارتفاع برج، میدان نقش جهان بار دیگر به آثار تاریخی جهان بازگشت. اما دقیقا همان زمان بار دیگر با افزایش ارتفاع برج آسمانِ خوار شیراز موافقت شد و به ارتفاع 54 متر و 16/5 طبقه  رسید که به دنبال آن، ثبت جهانی مجموعه زندیه کاملا از دستور کار خارج شد.

تفاوت آنچه بر برج جهان نما و هتل آسمان گذشت، بی توجهی مسئولان شهری به ویژه میراث فرهنگی استان فارس است، وگرنه سابقه نشان داده مشابه همین اتفاق در سایر نقاط با مقاومت و حضور فعال میراث فرهنگی، به نفع میراث ملی ختم می شود.

وقتی برای مسئولان شهری و استانی، ثبت جهانی زندیه اهمیت ندارد و به راحتی از کنار ذبح این حق عامه عبور می کنند، بدیهی است این موضوع در فرسایش زمانی 20 ساله رها می شود و از تحرکات کشوری برای احیای این حق نیز خبری نخواهد بود.

ماجرای هتل آسمان تنها با ارسال یک نامه از سوی مسئولان میراث فرهنگی به دادستان استان قابل حل شدن و یا حداقل به جریان افتادن است، اما مسئولان از نگارش همین نامه نیز دریغ می کنند.

تفاوت  آنچه بر مجموعه زندیه و نقش جهان گذشت، تفاوت در اقدامات مسئولانه و مدیریت و تصمیم گیری اداری است و این شبهه بی پاسخ همچنان باقی است که وقتی همه از فساد در تصمیم گیری برای صدور مجوز ساخت هتل آسمان بر خلاف قانون باخبرند، چرا کسی کاری نمی کند؟

انتهای پیام/س

منبع: فارس

کلیدواژه: هتل آسمان برج جهان نما شیراز اصفهان یونسکو ثبت جهانی ارگ کریمخان نقش جهان میراث فرهنگی میدان نقش جهان میراث فرهنگی مسئولان شهری برج جهان نما هتل آسمان ثبت جهانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۵۷۴۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تنظیم متفاوت از یک قطعه موسیقی نواحی ایران

مهدی وجدانی آهنگساز و رهبر ارکستر قطعه «DONDOBAY» دوندوبای را با تنظیم متفاوت منتشر کرده است.

به گزارش ایسنا، مهدی وجدانی آهنگساز و رهبر ارکستر درباره این کار توضیح داد: قطعه «DONDOBAY» براساس موسیقی شمال خراسان است که این قطعه را برای کوارتت زهی که شامل دو ویلن، یک ویولا و یک ویلنسل تنظیم و سعی کردم که به ساختار و بافت اثر لطمه‌ای وارد نشده و آن را حفظ کنم. همچنین در یک بخش‌هایی نیز سعی کردم در تنظیم از فرهنگ و آیین موسیقی آن منطقه استفاده کنم. به هر حال همه ما می‌دانیم که آن‌ها در این قطعه علاوه بر موسیقی که با دوتا خراسانی اجرا می‌کنند، رقص‌هایی همانند رقص چوب نیز دارند و سعی کردم که این قطعه را نوعی تنظیم کنم که بتوانیم آن ریتم و رقص‌ها را نیز با هارمونی مدرن بشنویم.

مدرس آکادمی هنرهای مدرن استانبول ادامه داد: بحث موسیقی شمال خراسان را نیز تمام مردم ایران می‌دانند که از قدیم مهد فرهنگ و تمدن بوده و به دلیل وسعت جغرافیایی که داشته، سرشار از موسیقی و فرهنگ بوده و همینطور فرهنگ کتبی شفاهی همانند شاهنامه، لیلی و مجنون، شاه‌صنم و... که آن‌قدر خراسان گسترش داشته که موسیقی آن شامل خراسان شمال، شرق، جنوب است، به دلیل اینکه در آن منطقه، اقلیت‌های کرد، ترک، ترکمن و دامنه وسیعی از این گویش‌ها هستند، سبک‌های مختلف موسیقی نیز در آن منطقه وجود دارد و به همین علت بخش خراسان و موسیقی آن حائز اهمیت بوده است.

او اضافه کرد: از دوران موسیقی کلاسیک و دوره رمانتیک مشاهده می‌کنید ریشه اکثر موسیقی‌های آن دوره، بر اساس موسیقی‌های فولک یا محلی آن بوده که نمونه‌های آن در آثار بتهوون، برامز، فرانس شوبرت و... بوده است. منشاء اصلی موسیقی تمام آهنگسازان کلاسیک و معاصر، به موسیقی محلی، فولک و نواها و آواهایی که در آن زمان داشتند، برمی‌گردد.

وجدانی همچنین گفت: به نظرم شنیدن موسیقی‌های فولکلور که در هر بخشی از کشور و شنیدن آن‌ها با تنظیم‌های جدید، می‌تواند سرآغاز اتفاق جدید در موسیقی کشور باشد به دلیل اینکه این آثار قابلیت این را دارند که این ملودی‌ها برای ارکستر سمفونیک و یا ارکستر ملی تنظیم شوند و این آثار بسیار جذاب و شنیدنی خواهد بود چرا که قطعا این‌ها در بن مایه ایرانی‌ها بوده و با این قطعات ارتباط می‌گیرند.

رهبرارکستر MSA استانبول در پایان نیز گفت: این قطعات را با ساختار مدرن و معاصر تنظیم کردم، قطعا اگر از سازهای اصیل ایرانی استفاده می‌کردم، شاید حس و حال آن تغییر پیدا می‌کرد. به شخصه علاقه داشتم که قطعات را به صورت مدرن تنظیم کنم یعنی جغرافیای آن را مقداری جهانی ببینم. به همین علت، سازها را در کوارتت زهی آوردم که که تماما سازها کلاسیک هستند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • سرنوشت «تلخ» کارخانه‌ای که «موزه» نشد/«ریسباف» فقط «دست به دست» می‌شود!
  • تنظیم متفاوت از یک قطعه موسیقی نواحی ایران
  • ثبت اثر تاریخی در جواهرده رامسر در فهرست آثار ملی کشور
  • چشم انتظاری تاریخ بر بالین ریسباف پیر؛ رویای اصفهان تعبیر می‌شود
  • امام صادق (ع) حافظ آثار رسول الله برای جهان اسلام بوده است
  • از سند ثبت ملی بافت تاریخی روستای بیابانک رونمایی شد
  • ما میراث‌دار فرهنگی اصیل و غنی هستیم/ وظیفه داریم یگانه بودن جایگاه شیراز را پاس بداریم
  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان در روز شهادت امام جعفر صادق (ع)
  • آثار عیلامی در خطر تعرض است؟
  • تعطیلی اماکن تاریخی در سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع)